sobota, 7 stycznia 2012

Sernik Izaura

IMG_2510

Sernik, który zrobiłam na Święta na zamówienie szwagierki:). To stary przepis, który wyniosłam z domu rodzinnego. Wilgotna, treściwa konsystencja, kryjąca połączenie czekoladowo-waniliowych smaków. Ciasto przypomina serniko-brownie, zawsze się udaje i nie znam osoby, której by nie smakowało:).

ciasto:

  • 250 g (kostka) margaryny
  • 3/4 - 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 75 ml (5 łyżek) wody
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki

masa serowa:

  • 700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego bez dodatków
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g  (1/2 kostki) miękkiego masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotować blaszkę o wymiarach 35 cm x 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i wystudzić do ciepłej lub letniej temperatury.

Białka oddzielić od żółtek. Kolejno dodawać po żółtku do przestudzonej masy i miksować. Odlać pół szklanki na polewę.  Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać ją do ciasta.

Masło zmiksować  z cukrem  a następnie  z resztą składników do uzyskania jednolitej konsystencji. Stuknąć kilka razy miską w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.

Połowę ciasta czekoladowego wlać na spód blaszki rozsmarowując. Na to dać masę serową i na koniec resztę ciasta czekoladowego kreśląc esy floresy.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i albo wyjąć z piekarnika, albo dopiec jeszcze parę minut.

Wystudzone ciasto polać polewą.

3 komentarze:

asieja pisze...

też bym chętnie składała zamówienia na takie cudne serniki :-)

Karra pisze...

przypomniałaś mi stary przepis rodzinny:) dzięki wielkie, a sernik cudowny:) pozdrawiam

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.