środa, 19 września 2012

Muffiny z borówką amerykańską i orzechami pekan

IMG_4208

Bardzo sycące i bogate w składniki muffiny. Cynamon, orzechy pekan, banan, płatki owsiane, kruszonka, borówki… lista mówi sama za siebie. Przepis znalazłam na tym blogu. Podaję wersję nieco zmodyfikowaną.

  • 1/3  szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki masła stopionego
  • dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka borówek amerykańskich

kruszonka:

  • 1/4 szklanki posiekanych pekanów
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3łyżeczki brązowego cukru
  • 30 g masła

W misce mieszamy jajka, cukier, masło, syrop klonowy, jogurt, rozgniecionego banana i płatki owsiane. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy obie mąki z proszkiem i cynamonem oraz borówki. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Składniki kruszonki rozcieramy palcami aż do powstania grudek. ciasto nakładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinów lub do silikonowych foremek, posypujemy z wierzchu kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.

czwartek, 13 września 2012

Placek ze śliwkami i migdałowym kremem pâtissière

IMG_4434Ucierane ciasto z dużymi czerwonymi śliwkami i pysznym kremem, który ciekawie uzupełnia smak owoców. Samo ciasto wyszło jak dla mnie trochę za suche, więc dodatek kremu nieźle je “nawilżył” i uczynił przyjemniejszym w konsumpcji. Cytuję za Asią z Kwestii Smaku:

Ciasto:

• 800 g śliwek (dowolnej odmiany), bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
• 200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki (dałam 150, przyp. Violiśka)
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g mąki, przesianej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem migdałowy - crème pâtissière:


• 4 żółtka
• 60 g drobnego cukru
• 50 g mąki
• 1/2 litra tłustego mleka
• 50 g mielonych migdałów
• 2 krople esencji migdałowej (dałam więcej, przyp. Violiśka)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm (użyłam kwadratowej o boku 24cm, przyp. V.) wysmarować masłem i wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził też na boki formy.

Ciasto: Do miski włożyć masło z cukrem pudrem, ucierać mikserem na gładką i jednolitą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć śliwki (podczas pieczenia zanurzą się w cieście). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut. W międzyczasie przygotować krem migdałowy. Zamiast kremu ciasto można po ostudzeniu posypać 2 łyżkami cukru pudru.

Krem: Żółtka i cukier włożyć do salaterki i ubijać aż masa zbieleje i będzie puszysta. Posypać przesianą mąką i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować mleko.

Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, garnek zdjąć z ognia i krem przelać do salaterki. Dodać mielone migdały, esencję migdałową i wymieszać. Przykryć folią przeźroczystą aby na wierzchu kremu nie utworzyła się skorupka. Upieczony placek ze śliwkami wyłożyć na paterę, rozsmarować krem migdałowy na wierzchu i bokach ciasta.

IMG_4433

czwartek, 6 września 2012

Brzoskwinie z kokosową kruszonką i sosem kokosowym

IMG_4934Aromatyczny letni deser na ciepło, choć wystudzony także smakują dobrze. Soczyste, miękkie brzoskwinie i chrupiącą kokosowa posypka, całość polana słodkim sosem… Zawsze robiłam je z kruszonką migdałową, tym razem, zgodnie z przepisem, powstała wersja kokosowa. Obie smaczne :). Przepis znaleziony na Kwestii Smaku.

Porcje dla 4 osób:

  • 2 duże dojrzałe brzoskwinie
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki z górką
  • kopiata łyżka cukru drobnego
  • 4 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • 7 kostek białej czekolady

Brzoskwinie umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na średniej wielkości cząstki.  Przygotować 4 mniejsze naczynia żaroodporne (około 10 cm średnicy i ze 4 cm wysokości), poukładać w nich kawałki owoców, każdą porcje posypać łyżeczką cukru trzcinowego.

Z mąki, masła, łyżki cukru i worków przygotować kruszonkę. Jeśli będzie zbyt kleista/ ciastowata, dodać więcej wiórków i troszkę mąki.

Kruszonką posypać owoce, foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. na średni poziom. Piec jakieś 15 minut, następnie przenieść deser na niższą półkę piekarnika, żeby kruszonka się zbytnio nie spiekła. Piec jeszcze 15-20 minut.

W tym czasie mleczko kokosowe wlać do rondelka i gotować na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady, którą należy roztopić w mleczku, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Upieczony i jeszcze ciepły deser polewać sosem kokosowym tuż przed podaniem, by kruszonka nie rozmiękła.

Uwagi: Sos można przygotować wcześniej i schłodzić, by był gęstszy.

wtorek, 4 września 2012

Tarta z borówkami amerykańskimi

IMG_4259Pyszna tarta spod znaku “niebo w gębie”! Delikatny kruchy spód, posypany tartymi migdałami z cukrem trzcinowym, aksamitne nadzienie śmietankowe z zapieczonymi borówkami, a na to krem z mascarpone i świeże owoce! Przepychotka, jak mawia mój synek ;)
Borówki to niedoceniane owoce, a moim zdaniem, dojrzałe są jeszcze lepsze w smaku niż leśne jagody!  Tartę można właściwie serwować bez kremu, ale z nim smakuje jeszcze lepiej, a robi sie go tylko chwilkę.
Polecam!
spód:
  • 200g mąki
  • 50 g mąki kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej
  • 125 g masła miękkiego
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka wody
do tego:
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej light muscovado)
  • 6 łyżek mielonych migdałów
polewa śmietankowa:
  • 1 i 1/2 kubka słodkiej śmietany 36% z Piątnicy
  • 4 jajka
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego
krem:
  • 125 g mascarpone
  • 1/2 kubka śmietany słodkiej 36% z Piątnicy
  • 3 łyżki pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 kilka kropel aromatu waniliowego
do tego:
  • 400 g borówki amerykańskiej
Zmieszać mąki i cukier, dodać masło i żółtko. Wyrobić szybko ciasto, gdyby było zbyt sypkie, dodać łyżkę wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy na tarty o średnicy około 28 cm, zdjąć delikatnie zewnętrzny kawałek papieru, spód ponakłuwać widelcem. Brzegi wylepić ciastem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąc z piekarnika i zostawić na kilka minut do ostudzenia. W tym czasie krótko zmiksować lub roztrzepać trzepaczką wszystkie składniki polewy.
Lekko ostudzony placek równomiernie posypać migdałami zmieszanymi z cukrem trzcinowym. Na tym rozłożyć połowę umytych i osuszonych borówek i zalać je polewą śmietankową. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni C (polewa powinna stężeć jak galaretka). Po upieczeniu zostawić do ostudzenia.
Składniki kremu wymieszać łyżką lub chwilę zmiksować, rozprowadzić na wystudzonej tarcie udekorować resztą świeżych borówek.
Uwagi: Po rozwałkowaniu zostaje jeszcze trochę ciasta, które można zamrozić lub wylepić nim foremki na mini tarty.IMG_4260
IMG_4264
IMG_4255
IMG_4250Tarta przed udekorowaniem kremem